top of page
progress.jpg

Tand

På Din Veterinär tillhandahåller vi det som kallas professionell tandrengöring (PTR) som utförs under gasnarkos.

 

Behandling består av tandsanering, total tandröntgen och extraktion av tänder vid behov. Vi utför även extraktion av mjölktänder. Läs mer nedan

Vi har ett maxpris för våra tandåtgärder på 12 900 kr inkluderat tandsanering, röntgen och samtliga extraktioner. Önskas narkosriskbedömning så tillkommer 1790 kr. 

För att se våra priser klicka här

Narkosriskbedömning

För hundar över 9 år och katter över 12 år rekommenderas att boka en narkosriskbedömning innan ni bokar tid för tandsanering om ni inte varit på kliniken nyligen. I narkosriskbedömningen ingår allmän klinisk undersökning samt blodprov. Narkosriskbedömning kan bokas online.

Vad är PTR?

Professionell Tandrengöring (PTR) är en viktig del av hälsovården för både hundar och katter, avsedd att förebygga och behandla tandproblem som tandsten, dåliga tänder, och tandköttsinflammation. PTR innefattar en grundlig rengöring under narkos, där tandsten avlägsnas, tänder poleras, röntgas och eventuella problematiska tänder tas bort. Detta bidrar till att förebygga parodontit (tandlossning) och upprätthålla en god munhygien.

 

Varför är PTR viktigt?

Tandsten och Plack: Tandsten bildas när plack, en bakteriehinna från matrester, inte avlägsnas och förkalkas. Om tandsten inte behandlas, kan det leda till tandköttsinflammation och, i längden, parodontit.

 

Parodontit 

Parodontit är ett tillstånd där inflammationen sprider sig djupt under tandköttskanten, bryter ner stödjevävnaden och i värsta fall leder till tandlossning. Det orsakar smärta och kan påverka djurets förmåga att äta.

 

Förebyggande

Regelbunden tandborstning och PTR kan förebygga bildandet av tandsten och de komplikationer som följer med det. Att borsta tänderna på ditt djur dagligen med djuranpassad tandkräm är det mest effektiva sättet att hålla tandsten och relaterade sjukdomar i schack.

 

Behandlingsprocess 

Under en PTR-behandling utförs tandröntgen för att bedöma tillståndet hos tandrötter och käkben, vilket är avgörande för att identifiera eventuella dolda problem. Efter borttagning av tandsten poleras tänderna för att minska risken för ny tandsten. För djur med lösa eller skadade tänder kan tandutdragning vara nödvändigt för att förhindra ytterligare smärta och infektioner.

 

 Tandresorption (TR) hos katter

TR, tidigare känd som FORL, är en sjukdom som främst drabbar katter, där tänderna bryts ner och orsakar smärta. En klinisk undersökning och tandröntgen är nödvändiga för att diagnostisera TR, och behandlingen fokuserar på att avlägsna de drabbade tänderna för att lindra smärta.

 

Vikten av god munhygien

En god munhygien är avgörande för att förebygga tandproblem hos hundar och katter. Daglig tandborstning och regelbundna veterinärkontroller, inklusive PTR när det behövs, är viktiga steg för att säkerställa ditt djurs hälsa och välbefinnande.

Tand hund och katt
bottom of page