Kastration
På kliniken utför vi kastrationer av både hundar och katter.
Vid kastration av hanhundar och hankatter tas testiklarna bort och vid kastration av tikar och honkatter tas äggstockar och livmoder bort. I båda fallen försvinner djurets fortplantningsförmåga permanent.
Nedan kan ni läsa mer om operationen och eftervård av handhund respektive tik.
Under Frågor och Svar finner du även svar på några vanliga frågor.
Varför kastreras hanhundar?
Varför kastreras tikar?
Vilka sidoeffekter finns vid kastration av handhund?
Vilka sidoeffekter finns vid kastration av tik?
Lämplig tidpunkt för kastration av tik?
Klicka här för att komma till frågor och svar
Operationen hanhund
Vid kastration av en frisk hund lämnas hunden in på kliniken på morgonen och kan gå hem igen samma eftermiddag. Det är viktigt att hunden förbereds inför operation på bästa sätt. För högsta möjliga hygien bör hunden badas dagen innan operation. Om hunden har mycket päls är det viktigt att den torkas helt torr direkt efter badet, till exempel med en hårfön. Inför operationen ska hunden vara fastad, dvs. inte ha ätit på morgonen. Ta bort maten från kl 22 kvällen innan operation. Vatten kan ges som vanligt. Se till att hunden är ordentligt rastad när du lämnar den på kliniken.
Operationen utförs under full narkos. Smärtlindring ges såväl innan som under och efter operationen. När hunden är sövd rakas pälsen bort i operationsområdet, varefter den steriltvättas och desinficeras. Sterila material används för att skydda operationsområdet, något som minskar infektionsrisken. Vid operationen knyts blodkärl och sädesledare av och testiklarna avlägsnas via ett snitt antingen på eller framför pungen.
Eftervård hanhund
De flesta kastrerade hundar kan gå hem samma dag och får med sig ett recept på smärtlindrande läkemedel för de första dagarna. Hunden bör inte lämnas ensam hemma samma dag som operationen, men får normalt sett äta och dricka som vanligt efter hemgång.
Såret är sytt med stygn som sitter inuti huden och som försvinner av sig själva inom ett par veckor. Hunden behöver ha krage på sig tills såret är helt läkt vilket brukar ta ca 1 vecka. Detta för att inte komma åt att bita på eller slicka på såret. De flesta hundar accepterar kragen relativt snabbt och bryr sig inte om den. Efter kortare tillvänjning brukar de både kunna äta och dricka med krage utan problem. Under rastning och promenader kan du ta av kragen, men se till att hunden inte kommer åt såret.
Operationssåret utsätts oundvikligen för ständiga rörelser och bör därför inte belastas ytterligare genom onödig aktivitet. Hunden bör hållas kopplad under promenader de första 14 dagarna efter operationen. Lek med andra hundar och hastiga rörelser som hopp bör undvikas.
Det tar ett par veckor innan hormonerna helt har försvunnit ur kroppen och det finns ofta spermier kvar i den del av sädesledaren som lämnas kvar vid operationen. Detta innebär att hunden under den första tiden kan genomföra en fertil parning och alltså ge upphov till en dräktighet. En nykastrerad hanhund ska därför inte lämnas oövervakad tillsammans med en tik i löp.
Operationen tik
Vid kastration av en frisk hund lämnas tiken in till kliniken på morgonen och kan gå hem igen samma eftermiddag. Det är viktigt att hunden förbereds inför operation på bästa sätt. För högsta möjliga hygien bör hunden badas dagen innan operation. Om hunden har mycket päls är det viktigt att den torkas helt torr direkt efter badet, till exempel mha en hårfön. Inför operationen ska hunden vara fastad, dvs. inte ha ätit på morgonen. Ta bort maten från kl 22 kvällen innan operation. Vatten kan ges som vanligt. Se till att hunden är ordentligt rastad när du lämnar den på kliniken.
Operationen utförs under full narkos. Smärtlindring ges såväl innan som under och efter operationen. När hunden är sövd rakas pälsen bort på magens undersida, varefter området steriltvättas och desinficeras. Sterila material används för att skydda operationsområdet, något som minskar infektionsrisken. Vid operationen görs ett snitt i bukväggen, och livmoder, äggledare och äggstockar avlägsnas.
Eftervård tik
Om inget tillstöter under operationen kan tiken gå hem samma dag och får med sig ett recept på smärtlindrande läkemedel för de första dagarna. Hunden bör inte lämnas ensam hemma samma dag som operationen, men får normalt sett äta och dricka som vanligt efter hemgång.
Såret är i de flesta fall sytt med synliga stygn i huden vilka tas bort efter 10-12 dagar eller operationen. De flesta tikar har ett plåster på operationssåret när de kommer hem. Detta kan tas bort efter 2-3 dagar med medskickad removekompress om det inte lossnat av sig själv innan dess. Hunden ska ha krage på sig tills såret är helt läkt för att inte komma åt att bita på stygn eller slicka på såret. De flesta hundar accepterar kragen relativt snabbt och bryr sig inte om den. Efter kortare tillvänjning brukar de både kunna äta och dricka med krage utan problem. Under rastning och promenader kan du ta av kragen, men se till att hunden inte kommer åt såret. Som komplement till kragen kan man använda body.
Operationssåret utsätts oundvikligen för ständiga rörelser och bör därför inte belastas ytterligare genom onödig aktivitet. Hunden bör hållas kopplad under promenader de första 14 dagarna efter operationen. Lek med andra hundar och hastiga rörelser som hopp bör undvikas.