top of page
progress.jpg

Frågor och svar

 • Hur bokar jag en tid?
  Du är välkommen att ringa oss på 031-971400 för tidsbokning. För vissa besök (så som tex vaccinationer, knölkollar och kastrationer) kan du även boka tid direkt på vår hemsida. För att kunna erbjuda ett så bra och välplanerat besök som möjligt tar vi tyvärr inte emot obokade patienter, men ring oss så gör vi vårt allra bästa för att lösa en tid så snabbt som möjligt.
 • Vad kostar besöket?
  Vad besöket kostar beror på vilken typ av besök du har inbokat och vad vi behöver göra vid besöket. Under prislista hittar du prisuppgifter på våra vanligaste besök och behandlingar. För övriga prisuppgifter så kontakta gärna oss på kliniken.
 • Mitt djur är väldigt stressat vid veterinärbesök, vad kan jag göra?
  Stress vid veterinärbesök är tyvärr ett vanligt förekommande problem. Vi arbetar kontinuerligt för att minska stressen för våra fyrbenta vänner. Det bästa du kan göra som djurägare är att själv vara så lugn som möjligt, våra husdjur har en fantastisk förmåga att känna in hur vi mår, upplever de att vi är stressade så kommer de själva att bli stressade. Ett vanligt problem är att du som djurägare själv blir stressad av att se sitt djur stressat, vilket leder till att djuret blir ännu mer stressat och därmed är ni inne i en ond spiral. Om du upplever stora problem med stress i samband med veterinärbesök rekommenderar vi att du besöker oss med ditt husdjur utan att ni har ett planerat besök. Kom in till oss och ta en sväng i receptionen, låt oss bjuda på en kopp kaffe och ta gärna med godis till ditt djur och avdramatisera och gör det till ett roligt moment att vara inne på kliniken. Detta tips gäller framförallt hundar. Vid veterinärbesöket finns det även några små och relativt enkla saker du kan göra för att minimera stressen. För katter rekommenderar vi att du lägger en filt eller handduk över kattburen. Att minimera synintrycken minimerar stressen för katten. Katter gillar även att komma upp på lite höjd, så ställ inte kattburen på golvet utan ställ kattburen på avsedda katthyllor i receptionen. Låt i största möjliga mån katter vara så långt som möjligt från hundarna på kliniken. Vi har en avdelad katthörna i receptionen för detta syfte. Vid väntetider använd gärna denna om du besöker oss med en katt. För hundarna rekommenderar vi att du har med dig godis eller andra belöningar för att göra besöket så positivt som möjligt. Upplever hunden det stressigt att vara inne på kliniken kan du be att få vänta i bilen eller gå en promenad och bli uppringd vid väntan på din tur, dina provsvar eller din direktreglering.
 • Hur hittar jag lättast till kliniken?
  Adressen är Hogenskildsgatan 6. Avseende parkering så finns det 2h gratisparkering framför entrén samt på sidogatorna runt kliniken. Är dessa platser fulla så finns det en betalparkering strax utanför kliniken. Åker ni kommunalt så stannar buss 60 precis utanför kliniken. Hållplatsen heter Hogenskildsgatan.
 • Vad ska jag tänka på inför ett besök?
  Har du ditt djur försäkrat är det bra att ha dina försäkringspapper med vid besöket. Vi rekommenderar även att du har med belöning i form av tex godis till ditt djur för att göra besöket så positivt som möjlig, har du glömt godiset har vi naturligtvis godis att bjuda på från kliniken. Har ditt djur en planerad blodprovstagning är det viktigt att tänka på att viss provtagning kräver fasta 12 h innan, är ni osäkra om så är fallet så kontakta gärna oss inför besöket. Om du misstänker eller om det är planerat att ditt djur ska få lugnande eller sövas i samband med besöket så gäller 12 h fasta även här.
 • Vad ska jag tänka på om mitt djur har en planerad operation?
  Inför en operation eller sövning är det viktigt att djuret är fastande. Ingen mat ska ges efter klockan 22.00 kvällen före. Djuret ska dock alltid ha tillgång till vatten. OBS! Fastandet gäller ej kanin och marsvin som ska ha fri tillgång till mat hela tiden. Unga valpar under 12 veckors ålder ska inte svältas så lång tid innan narkos och kan därför ibland rekommenderas en mycket liten portion mat på morgonen innan ankomst. Fråga gärna om du är osäker på vad som gäller vid planerade åtgärder under narkos. Rasta djuret ordentligt före inlämning till kliniken Bada gärna hunden/katten dagen före operation. Detta minskar risken för infektion i operationssåret. Det är bra att se till att katter och hundar som transporteras i transportbur gärna får buren extra rengjord inför besöket med en nytvättad filt eller liknande för att minska risken för infektioner efter operation Alla djurägare som kommer till oss har olika betalningsmöjligheter och det är därför viktigt att du själv frågar om prisuppgift om du är orolig för kostnaden i samband med att djuret opereras hos oss.
 • Hur avbokar jag ett besök?
  Ring oss på 031-971400 för avbokning. För fri avbokning meddela oss senast kl 17 dagen innan ditt besök för att undvika avbokningskostnad.
 • Hur går ett besök till?
  Ett besök kan se olika ut beroende på vilken typ av besök du har bokat. Det som alla besök har gemensamt är att du först anmäler dig i receptionen vid ankomst. Vi är en liten klinik så tiden i receptionen blir sällan lång, men om du är tidig och får vänta en stund på ditt besök så bjuder vi på kaffe. Vi har naturligtvis även väntgodis till ditt husdjur. Om du besöker oss med din katt hänvisar vi till vår vänthörna för katter som är lite avskild för att minska stressen för katterna. Hundägare och hundar hänvisas till en annan del av receptionen. När det är dags för din tid får du och ditt djur komma in i ett undersökningsrum. På undersökningsrummet görs en noggrann undersökning och vi diskuterar vilken vidare utredning som rekommenderas. Ibland räcker en undersökning för att ställa en diagnos och inleda en behandling, men ofta behövs det kompletteras med provtagning, bilddiagnostik eller andra undersökningar. Tillsammans med dig som djurägare kommer vi överens om vad som är bäst i det enskilda fallet. När besöket är färdigt passerar ni receptionen på vägen ut för betalning.
 • Hur går det till vid avlivning?
  Att låta sitt djur somna in är ett av de svåraste beslut du behöver ta som djurägare. Vi är fullt medvetna om detta och arbetar aktivt för att stunden ska bli så fin som möjligt. Har du några speciella önskemål inför besöket så meddela gärna oss så att vi kan anpassa besöket efter dina önskemål så bra som möjligt. Hos oss sker avlivningar i största möjliga mån i ett rum där du kan gå direkt ut utan att behöva passera receptionen när du är klar. Om du har en planerad avlivning av ditt husdjur så brukar vi göra klart allt med betalning direkt när ni kommer så att du slipper detta efteråt. Vid avlivning får du självklart välja hur mycket du vill vara med som djurägare. Många vill vara med hela vägen, andra vill inte vara med alls och ytterligare andra vill vara med en stund tex fram tills djuret har fått lugnande. Allt är okej och vi anpassar oss efter dina önskemål. Vid avlivningar hos oss så ges först lugnande medel under huden. Därefter får du vänta med ditt djur inne på rummet tills det lugnande medlet verkat vilket brukar ta ca 5-15 minuter. När djuret är trött sätter vi en kanyl där en kraftig överdos av sömnmedel ges. Efter sömnmedlet getts så konstateras att djuret har avlidit genom att bedöma reflexer samt hjärtaktivitet. Efter att djuret somnat in får du sitta kvar så länge eller kort tid du vill för att ta farväl. Efter avlivning av ditt husdjur kan du välja mellan gemensam kremering, separatkremering och att ta med dig djuret hem utan kremering. Priserna skiljer sig beroende på vilket av dessa alternativ du väljer.
 • Vilka betalningsalternativ finns I samband med mitt besök?
  Hos oss ser vi helst att du betalar med kort eller swish. Vi tar tyvärr inte emot kontant betalning eller betalning via faktura.
 • Hur går reglering med försäkringsbolaget till?
  För dig som har en försäkring på ditt djur hjälper vi gärna till med direktreglering. Det innebär att vi skickar totalkostnaden för ditt besök till försäkringsbolaget. När de har ersatt sin del till kliniken så betalar du som djurägare din självrisk. Hur stor självrisk du har som djurägare beror på vilken försäkring du tecknat. Denna information brukar gå att läsa på ditt försäkringsbrev. Det är viktigt att tänka på att det kan finnas reservationer i din försäkring vilket innebär att försäkringsbolaget kanske inte ersätter precis den skada/sjukdom som ditt husdjur har. Det är därför viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag innan vi utför större ingrepp om det finns en osäkerhet kring om försäkringsbolaget ersätter kostnaderna i det specifika fallet.
 • Jag har upptäckt en knöl på mitt husdjur, vad ska jag göra?
  Om du upptäckt en knöl på ditt husdjur så rekommenderar vi att du bokar en tid hos oss så snart som möjligt. Knölar på djur kan vara allt ifrån helt ofarliga till elakartad cancer. I de allra flesta fall krävs provtagning för att säga vilken typ av knöl det är.
 • Varför kastreras hanhundar?
  Idag kastreras hanhundar av olika anledningar. Det kan ske av medicinska skäl som ett led i en behandling, t ex vid prostatasjukdom eller testikelcancer. Det kan också utföras för att ägaren önskar att hunden inte ska påverkas av könshormoner. Många hanhundar blir påverkade av löptikar och kan sluta äta, bli rastlösa och försöka rymma när det finns löptikar i närheten. Om man bor i ett tättbebyggt område med många tikar i den omedelbara närheten, kan det bli många och långa sådana perioder under året. En del hanhundsägare upplever att det blir för påfrestande för hunden. I flerhundshushåll där båda könen finns representerade, kan det vara en omöjlighet att hålla samtliga hundar okastrerade. Genom en kastration försvinner hundens könshormoner och ofta påverkas de könsdrivna beteendena avsevärt. En hund som uppvisar hanhundsaggressivitet eller har ett kraftigt revirhävdande beteende kan ibland påverkas i positiv riktning av en kastration, det finns dock inga garantier för detta. Generellt kan sägas att beteenden är lättare att påverka ju tidigare en hund kastreras. Detta då många beteenden som till en början är styrda av könshormoner efter en tid kan bli inlärda. I detta läge är sannolikheten att beteendena påverkas av en kastration betydligt lägre. Observera att en kastration aldrig ska ske i syfte att påverka en hund som uppvisar dominerande eller aggressivt beteende mot människor, då det i värsta fall kan ha motsatt effekt. Om man är osäker på om det är ett bra alternativ med kastrering av sin hanhund kan det vara lämpligt att testa kemisk kastrering innan man går vidare med operation. Kemisk kastrering är ett hormonimplantat som injiceras under huden på hunden. Det har samma effekt som en kirurgisk kastration men effekten är tidsbegränsad. Allt som beskrivs nedan avseende påverkan på beteendet etc, gäller för kemisk kastration såväl som för kirurgisk kastration. Vid kemisk kastrering tar det ca 2 veckor för implantatet att ha effekt, tiden fram till dess kan hanhunden visa mer hanhundsbeteende än innan den kemiska kastreringen utförs.
 • Vilka sidoeffekter finns vid kastration av hanhund?
  Det finns flera möjliga sidoeffekter beskrivna efter kastration av hanhund. En kastrerad hund får en förändrad ämnesomsättning och behöver därför mindre energi än tidigare. Om hundens utfodring inte korrigeras efter en kastration är risken stor att hunden går upp i vikt. Många hundar behöver ett foder med lägre energiinnehåll för att de ska bibehålla sin vikt och inte utveckla övervikt. Övervikt ökar risken för exempelvis diabetes och ledsjukdomar, och överviktiga hundar riskerar en kortare livslängd än normalviktiga. Kastration kan också medföra pälsförändringar, i synnerhet hos hundar med medellång eller lång päls. Ofta sker en relativt omfattande tillväxt av underullen vilket kan göra pälsen svårskött. Kastrerade hanhundar löper risk att utveckla urininkontinens, dvs. urinläckage. Ofta sker läckaget i vila. Inkontinensen orsakas av en bristande förmåga hos urinrörets slutmuskler att hålla tätt, något som påverkas av könshormoner. Urininkontinensen kan uppstå från månader till år efter kastrationen. Urininkontinens efter kastration hos hanhundar är ovanligt, men risken föreligger och tillståndet kan vara svårbehandlat. En ökad förekomst av vissa tumörsjukdomar har setts hos kastrerade hundar. Detta kan eventuellt delvis tillskrivas det faktum att kastrerade hundar generellt sett har en ökad livslängd. Ett visst samband mellan tidig kastration (före tolv månaders ålder) och ökad förekomst av ortopediska sjukdomar som höftledsdyplasi, armbågsledsdysplasi och korsbandsskada föreligger. Sambandet är tydligast för hundar som kastreras före sex månaders ålder. Det är framförallt hos storvuxna hundraser som samband mellan ortopediska sjukdomar och tidig kastration har setts. Vid funderingar så diskutera gärna med oss om för- och nackdelarna med kastration innan ni bokar en tid.
 • Varför kastreras tikar?
  Även för tikar kan kastration utföras som en behandling för ett sjukdomstillstånd, däribland livmoderinflammation (pyometra), eller som en del i en behandling, t ex vid diabetes. En del tikar kastreras för att deras ägare upplever att de blir mycket påverkade eller trötta i samband med löpet, medan andra har stora besvär av den skendräktighet som uppkommer efter ett löp. I flerhundshushåll där båda könen finns representerade, kan det vara en omöjlighet att hålla samtliga hundar okastrerade.
 • Lämplig tidpunkt för kastration av tik?
  En planerad kastration av en frisk tik bör ske under viloperioden mellan löp (anöstrus) för att risken för komplikationer ska bli så liten som möjligt.
 • Vilka sidoeffekter finns vid kastration av tik?
  Det finns flera möjliga sidoeffekter beskrivna efter kastration av tik. En kastrerad hund får en förändrad ämnesomsättning och behöver därför mindre energi än tidigare. Om hundens utfodring inte korrigeras efter en kastrering är risken stor att hunden går upp i vikt. Många hundar behöver ett foder med lägre energiinnehåll för att de ska bibehålla sin vikt och inte utveckla övervikt. Övervikt ökar risken för exempelvis diabetes och ledsjukdomar, och överviktiga hundar riskerar en kortare livslängd än normalviktiga. Kastration kan också medföra pälsförändringar, i synnerhet hos hundar med medellång eller lång päls. Ofta sker en relativt omfattande tillväxt av underullen vilket kan göra pälsen svårskött. Kastrerade tikar löper risk att utveckla urininkontinens, dvs. urinläckage. Ofta sker läckaget i vila. Inkontinensen orsakas av en bristande förmåga hos urinrörets slutmuskler att hålla tätt, något som påverkas av könshormoner. Urininkontinensen kan uppstå från månader till år efter kastrationen och andelen tikar som drabbas anges vara upp till 20%. Uppkommen urininkontinens kan behandlas medicinskt med läkemedel och behandlingen är ofta framgångsrik. Ett visst samband mellan tidig kastration (före tolv månaders ålder) och ökad förekomst av ortopediska sjukdomar som höftledsdyplasi, armbågsledsdysplasi och korsbandsskada föreligger. Sambandet är tydligast för hundar som kastreras före sex månaders ålder. Det är framförallt hos storvuxna hundraser som samband mellan ortopediska sjukdomar och tidig kastration har setts. Vid funderingar så diskutera gärna med oss om för- och nackdelarna med kastration innan ni bokar en tid.
 • Mitt husdjur har kräkningar och/eller diarré, vad ska jag göra?
  Kräkningar och/eller diarré är en av de vanligaste anledningarna till att folk kontaktar veterinär. Kräkningar och/eller diarré kan bero på olika saker men den vanligaste anledningen är att hunden eller katten har fått i sig något olämpligt och blivit magsjuk. Om djurets allmäntillstånd är gott brukar vi rekommendera att maten tas bort under några timmar och sedan introduceras små portioner mat som är extra snäll för magen tex kokt ris och kokt vit fisk eller kokt kycklingfilé. Vi rekommenderar även att komplettera behandlingen med probiotika så som tex fortiflora eller canikur. Probiotiska preparat kan du bland annat köpa hos oss. Om symptomen inte upphör trots detta eller om allmäntillståndet blir påverkat så rekommenderar vi alltid att du kontaktar veterinär. Har du en hund eller katt som gillar att leka, tugga på eller t.o.m svälja olika föremål så som stenar, leksaker, snören eller liknande så ska du vara extra uppmärksam på just kräkningar. Att kräkas kan också vara ett tecken på att djuret har ett stopp i tarmen. Detta är ett akut tillstånd som snabbt behöver vård. 13
 • Mitt husdjur har klåda, vad ska jag göra?
  Klåda kan bero på fler saker. De 3 absolut vanligaste anledningarna till klåda är parasiter, hudinfektioner och allergi. Om ditt husdjur har klåda rekommenderar vi att ni bokar tid hos oss för utredning. Frågor som kan vara bra att fundera över inför besöket är följande. Hur länge har ditt djur haft klåda? Om klådan har pågått länge, kan du se någon säsongsvariation? Har det skett några förändringar i djurets miljö eller foder i samband med klåddebuten? Finns det några synliga hudförändringar? Är det några andra djur i familjen som är drabbade? 15
 • Min hund har flytningar, vad ska jag göra?
  Den vanligaste anledningen till onormala flytningar är livmoderinflammation. Detta är en allvarlig sjukdom som kräver operation. Har din hund onormala flytningar boka därför ett besök hos oss så snabbt som möjligt.
 • Mitt husdjur har problem med ett eller båda ögonen, vad ska jag göra?
  Ögonproblem kan bero på många olika saker så som hornhinnesår, ögoninflammationer och främmande föremål i ögat. Ögonen är mycket känsliga och fördröjande av diagnos och korrekt behandling kan få allvarliga följder, vi rekommenderar därför att ni bokar en tid hos oss så snart ni upplever problem från ögonen på ert husdjur.
 • När ska man vaccinera?
  Valpar vaccineras normalt sett första gången vid 8 veckors ålder. Andra vaccinationen ges vid 12 veckors ålder eller 4 veckor efter första sprutan. Därefter ges vaccination vid ett års ålder och sedan 1 gång per år. Hundar vaccineras vanligen mot valpsjuka, parvo, smittsam leversjukdom (HCC) och kennelhosta. Skyddet mot kennelhosta håller 1 år medan skyddet mot de övriga sjukdomarna håller i 2-3 år. Katter kan vaccineras från åtta veckors ålder. Andra sprutan ges 3-4 veckor efter den första och därefter vaccineras katten årligen. Katter vaccineras vanligen mot kattsnuva, som ges varje år, och kattpest, som ges vart tredje år. Ovanstående är vaccintillverkarnas och veterinärernas rekommendationer. Andra regler kan gälla vid t ex utställning och tävling.
 • Min hund har ätit choklad, vad ska jag göra?
  Choklad kan orsaka förgiftning hos hund och är tyvärr något som de flesta hundar precis som vi människor tycker är väldigt gott. Om hunden riskerar att få förgiftningssymptom beror på hur stor dos den fått i sig i förhållande till sin kroppsstorlek. Även en väldigt liten mängd choklad kan vara farligt för din hund. Förgiftningssymtom uppkommer redan när hunden fått i sig 20 mg teobromin/kg kroppsvikt och dödlig dos är cirka 100-200 mg teobromin/kg hund. I mörk choklad och i ren kakao är halten teobromin som högst, cirka 5-15 mg/g men kan ligga på upp till 28 mg/g (dvs 2 800 mg i en 100 grams chokladkaka). Mjölkchoklad innehåller relativt lite teobromin, cirka 2mg/g, men kan ändå vara dödligt om en liten hund äter en stor mängd. Vit choklad innehåller nästan inget teobromin och är därför inte farlig för hunden. Om din hund har fått i sig en skadlig dos choklad så kontakta oss. Om intaget var nyligen (inom några timmar) börjar vi med att inducera kräkning genom att ge en spruta under huden. Om hunden har fått i sig stora mängder kan det även behövas dropp och observation på klinik.
 • Mitt husdjur har blivit biten av en orm, vad ska jag göra?
  Ormbett kan leda till allvarliga och livshotande symptom, framförallt hos hundar som generellt är mer känsliga än katter för just ormgift. Hundar blir oftast bitna i ansiktet medan katter oftast blir bitna i frambenen. Om du misstänker att ditt djur blivit biten av en orm så kontakta omedelbart veterinär. Behandlingen är i första hand dropp och smärtstillande samt i enstaka allvarliga fall motgift. Kortison eller antibiotika har ingen effekt på ormbett.
 • Vad gör jag om jag inte är nöjd med mitt besök?
  Vi på Din Veterinär Göteborg gör vårt yttersta för att du ska bli nöjd med ditt besök hos oss. Om du har några synpunkter på ditt besök tveka inte att kontakta oss på telefon 031-971400 eller på info@dinveterinargoteborg.se.
Kastrering
bottom of page